P2P proces. Hoe verloopt het? Een P2P flowchart.

Inkoop

Organisaties kopen in, dit kan zijn om services te benutten of om fysieke producten aan te schaffen. Wie deze orders kunnen plaatsen en hoe deze gemanaged worden varieert per organisatie. Toch is er een algemene flow hierin, maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Hoe verloopt het? In een P2P flowchart behandelen we de loop van het proces.

LAKRAN en P2P

P2P Flowchart

Procure to Pay, Order to Pay, Purchase to Pay. Het zijn allemaal termen die staan voor hetzelfde: P2P. Het proces van de beginstap van een interne bestelaanvraag tot de eindstap waar de factuur betaald wordt. De behoefte wordt kenbaar gemaakt en aangevraagd in “een” systeem. Indien van toepassing bij de gecontracteerde leverancier(s) voor de betreffende inkoopcategorie.

P2P flowchart LAKRAN

  1. De invulling van de aanvraag wordt gekoppeld aan verwerving via inkoop. Dit kan bijvoorbeeld ook via productie.
  2. De aanvraag wordt, indien nodig, aangescherpt. Heldere afspraken en procedures omtrent het bestelproces worden gemaakt. Bijvoorbeeld; grenzen, automatische goedkeuring,  goedkeuring budgethouder, contractmanager of directie.
  3. Aanvraag wordt gekoppeld aan een bron / leverancier en daarmee klaar voor daadwerkelijke inkoop.
  4. Gelijksoortige aanvragen worden gebundeld naar een inkooporder onder naleving van het inkoopbeleid (leveringsvoorwaarden, betalingsvoorwaarden).
  5. Bestelling wordt eventueel bevestigd en daarbij mogelijk aangepast in tijd, hoeveelheid of prijs.
  6. De bestelling wordt, eventueel in stukken, geleverd.
  7. Bestelling wordt gefactureerd & betaald (als alles volgens afspraak is gelopen).

Het P2P proces omvat, als het volledig en tot in detail ontleed wordt, meer stappen. Deze blog is echter bedoeld om bewustzijn over het onderwerp te creëren, dus wordt niet iedere stap behandelt.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *